Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balett művek képes leírás - Balett.tlap.hu
részletek »

Balett művek - Balett.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balett.tlap.hu » Balett művek
Keresés
Találatok száma - 8 db
A bajadér

A bajadér

A bajadér Marius Petipa által koreografált első premierje 1877-ben volt, amelyben a XIX. századi India egozikus látványvilága keveredik az orosz balett virtuóz technikai megoldásaival. Minden idők egyik leghíresebb balettrészlete, 'Az árnyak birodalma' is A bajadér történetét színesíti.

A hattyúk tava

A hattyúk tava

A hattyúk tavát öt évig nélkülözte a Magyar Állami Operaház közönsége. A hiányt a 2014-2015-ös évadban egy teljesen új kiállítással pótoljuk! Csajkovszkij első balettje talán a legkedveltebb klasszikus darab a balettirodalomban: a nősülni kénytelen herceg és a hattyúvá varázsolt lány szerelmének viszontagsága az egyik legszebb orosz romantikus mese. A darab az 1877-es ősbemutatón azonban megbukott. A premier koreográfusai egyszerűen nem értek fel Csajkovszkij zsenialitásához. A mű Marius Petipa és Lev Ivanov 1895-ös koreográfiájában vált világhírűvé, és a legtöbb társulat ma is ennek alapján táncolja a darabot. Ezt a klasszikus művet dolgozta át Rudi van Dantzig és Toer van Schayk 1988-ban. Odette-et és Odile-t, a tiszta, ártatlan fehér hattyút és a csábító, manipulatív fekete hattyút ugyanaz a táncosnő alakítja.

A rosszul őrzött lány

A rosszul őrzött lány

A rosszul őrzött lányt először 1789. július 1-én, a nagy francia forradalom előestéjén mutatta be Bordeaux-ban Jean Dauberval és társulata. Az előadás történetét és koreográfiáját állítólag egy Pierre-Antoine Baudouin által készített festmény inspirálta.

Csipkerózsika

Csipkerózsika

Az először 1890-ben, Szentpétervárott bemutatott Csipkerózsika a klasszikus balettek gyöngyszeme: boldog szerelmi házasság Petipa koreográfiája és Csajkovszkij muzsikája között, egyben minden táncos számára igazi kihívás.

Diótörő

Diótörő

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része az Operaházban. Vaszilij Vajnonen és Oláh Gusztáv emlékének adózva 2015 karácsonyára egy újrapolírozott, a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti és látványvilágbeli elvárásainak megfelelő új kiállítással jelentkezünk.

Don Quijote

Don Quijote

A Don Quijote jelentős, közkedvelt, kiváló balett, bemutatása minden klasszikus együttes számára fontos kihívás. Mindenhol sikerrel játsszák, azt gondolom, hogy a Magyar Nemzeti Balett repertoárjáról sem hiányozhat. Tizenöt évvel ezelőtt mutattuk be, ahogy a korral haladunk, a szakma és a művészek is változnak. Táncosaink különbözősége okán rengeteg új színfolt jelent meg az előadásban - ki virtuozitásával, ki színészi karakterformálásával, ki pedig ifjúkori bizonyítási vágyával lop friss erőt a színpadra. A híres, nagy pas de deux, amely igazi presztízs- és bravúrszám, a gálák cirkuszi látványossága, az est fénypontja minden szólópárosunk előadásában - mondja a felújított darab bemutatójáról Solymosi Tamás balettigazgató.

Giselle

Giselle

„Az 1841-ben bemutatott Giselle talán az egyetlen romantikus balett, amelyet a világ minden jelentős balettszínpadán még ma is játszanak. A balett témája egy német mondából származik: a villik esküvőjük előtt meghalt menyasszonyok, akik nem tudnak megnyugodni, amíg nem táncolják el az el nem táncolt táncaikat. Éjfélkor kikelnek sírjukból és kísértetként lebegnek a hold sütötte völgyekben, útkereszteződéseknél várnak a fiatalemberekre, és jaj annak, akit sikerül táncba csalniuk, azt irgalmatlanul halálra táncoltatják!

La Sylphide

La Sylphide

Koreográfus: August Bournonville Rendező, az új koreográfia megálmodója: Johan Kobborg Díszlet- és jelmeztervező: Peter Farmer Zenei igazgató, karmester: Pavel Klinichev Fővilágosító: Damir Ismagilov Librettó: Adolphe Nourrit és Philippo Taglioni Balett két felvonásban, egy szünettel. Várható műsoridő: 2 óra.

Tuti menü