Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balett történet és szakmai anyagok képes leírás - Balett.tlap.hu
részletek »

Balett történet és szakmai anyagok - Balett.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balett.tlap.hu » Balett történet és szakmai anyagok
Keresés
Találatok száma - 8 db
A rúdgyakorlat felépítése és sorrendje

A rúdgyakorlat felépítése és sorrendje

A klasszikus balett-technika elsajátítása és elfogadható szinten történő művelése rendkívül nehéz. Évekig tartó képzést és mindennapos gyakorlást igényel. A képzést és az aktív táncos technikájának szinten tartását és továbbfejlesztését, a kondíció fenntartását a napi 1-2 órás balettgyakorlat biztosítja. Aki ismeri ezt a technikát, tudja, hogy erre szükség is van, mert a klasszikus balett mozgásanyaga annyira szabályozott, ebből adódóan annyira a beidegződésre épít, hogy a kívánt szintet csak rendszeres és megfeszített munkával lehet elérni. Az ideálistól csak minimálisan eltérő mozdulat már lerontja a néző esztétikai élményét.

Balett ruha története, fejlődése

Balett ruha története, fejlődése

Napjainkban pedig a modern tánc térhódításával fontos szerephez jutott a teljes szabadság a táncosok és koreográfusok körében. A fellépő jelmez olykor annyira egyszerű, mintha a táncos épp az ágyból kelt volna ki.

Balett szótár

Balett szótár

Adagio - a balett pas de deux-k lassú, szélesívelésű első része, amelyben a táncos és a táncosnő előbb együtt, aztán a variációban külön-külön zökkenésmentesen kapcsolják össze a legbonyolultabb nehéz pózokat és mozdulatokat. Allegro - virtuóz, gyors lépésekből, forgásokból, ugrásokból álló rész, amelyet vagy variációként, szólóban, vagy befejező részként együtt adnak elő a táncosok.

Balett tény-tár

Balett tény-tár

A balett öt lábpozícióját Pierre Beauchamps, a Napkirály balett mestere alkotta meg a 18. század Franciaországában. Beauchamps úgy találta ki a pozíciókat, hogy a táncos súlya bármelyik pozitúrában egyenletesen oszoljon el a lábakon.

Balettcipő története

Balettcipő története

A párizsi Opéra Ballet 18. század közepén élő híres táncosa, Marie Camargo volt az első, aki sarok nélküli változatot viselt, hogy tökéletesen tudja kivitelezni az ugrásokat, melyek bonyolultabb mozgásformának számítottak, mint bármi akkortájt a színpadon. Megszületett a balettcipő korai változata. A puha és rugalmas topánka, ami nem csupán mennyiségi, hanem minőségi változást hozott a mozdulatsorokban, lépésekben, kombinációkban. A francia forradalom aztán nem csupán az abszolutista rendszert söpörte el végleg, hanem a balett cipő sarkát is.

Klasszikus Balett története

Klasszikus Balett története

Bár a balett gyökerei az ókorba nyúlnak vissza, de a ma ismert táncos műfaj a XV. századi Itáliában, az udvari táncokból alakult ki, amikor elkezdtek hivatásos táncmestereket is alkalmazni az udvaroknál, hogy a fényűző, pompás és látványos rendezvényekkel elkápráztassák a vendégeket. Bármilyen különös, a korai balettekben párbeszédek, szöveges részek is voltak.

Mi is az a klasszikus balett?

Mi is az a klasszikus balett?

A balett-technika alapja a csípőből kiinduló fordulat, az öt lábpozíció mellett a kartartásoknak is összefoglalt rendszere van. A balettet egészen fiatal korban kell elkezdeni, az intenzív tréning és a balettiskola mellett nagyfokú kitartást és hajlékonyságot igényel.

Spicc cipő története

Spicc cipő története

A spicc cipő megjelenésével a balerinák új csúcsokat értek el a színpadon, új szintre emelték a táncot, amely soha nem látott éteri magasságokba tört. A könnyednek tűnő szökellésekkel a balerinák bámulatos légiességet kaptak, a nézők pedig úgy érezhették, a táncosok szinte repülnek a színpadon.

Tuti menü