Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balett Zeneszerzők képes leírás - Balett.tlap.hu
részletek »

Balett Zeneszerzők - Balett.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balett.tlap.hu » Balett Zeneszerzők
Keresés
Találatok száma - 7 db
Bach

Bach

ohann Sebastian Bach pályája, jelleme a fegyelem, a tanulás, a munka és a szilárd akarat példáját mutatja. Ezért is tartotta őt a jogtudós, egyben híres orgonaművész, majd érett fejjel az afrikai szegényeket önkéntes orvosként segítő Albert Schweitzer a mesterének. A zeneszerzőről írt könyvében objektív művésznek nevezi, akinek nem tudnánk többet művei keletkezéséről, indíttatásáról akkor sem, ha az összes levele, feljegyzése megmaradt volna, mivel életműve nem személyes, hanem az egyes ember felett álló egyetemes forrásból táplálkozó, az emberi lelkeket megtermékenyítő patak. (Bach' nevének jelentése patak'.)

Bizet

Bizet

eorges Bizet (Párizs, 1838. október 25. - Bougival, 1875. június 3.) francia zeneszerző. Első szerzeményét 11 évesen alkotta, ekkor már a párizsi Conservatoire diákja volt. Itt ismerkedett meg Halévyvel, aki zeneszerzést tanított neki és aki nagy hatással volt művészi kibontakozására. Első jelentős művét, a C-dúr szimfóniát 17 éves korában írta és ezzel elnyerte a Római-díjat, amelynek révén három évet tölthetett az olasz nagyvárosban. Kortársai idegenkedve fogadták színpadi kísérleteit és drámai zenéjének szokatlan, realisztikus hangját.

Chopin

Chopin

A kis Fryderyk 1816-ban kezdte meg zenei tanulmányait Adalbert Zywnynél. Rendkívüli tehetsége hamar megmutatkozott. Hét évesen komponálta első műveit, nyolc éves korában pedig már fel is lépett zongoristaként. A fiút azután hercegek, főrangú családok hívták szalonjaikba. Idős zenetanárától amit csak lehetett, megtanult. Hálája jeléül neki ajánlotta egyik Asz-dúrban komponált polonézét. Később tanulmányokat folytatott a varsói líceumban, és azzal párhuzamosan összhangzattani és zeneszerzési ismereteket szerzett Jozef Elsner magánóráin.

Csajkovszkij

Csajkovszkij

Apja Ilja Petrovics Csajkovszkij bányamérnök, anyja Alexandra Andrejevna volt, akik öt fiú gyermeket és egy lányt neveltek. Pjotr a második gyermek volt a családban. Már négy éves korában megmutatkozott zenei tehetsége; húgával dalt írtak édesanyjuknak. Nyolc éves volt, amikor családjával Szentpétervárra költöztek. A szülők gondos nevelésben részesítették gyermekeiket; francia nevelőnőjüktől tanultak franciául és németül, e mellett Pjotr zongorázni is tanult, de hamarosan felülmúlta zongoratanárnőjét. A zongoraleckékkel fel kellett hagynia, mert kanyarós lett.

Minkus

Minkus

desapja Theodor Johann Minkus, édesanyja a magyar származású Maria Franziska Eimann. Komponálni a bécsi Zenebarátok Társaságának Konzervatóriumában kezdett, 1846-ban már Pest-Budán is bemutatkozott. 1857-től Oroszországban élt és alkotott, Nyikolaj Boriszovics Juszpov herceg szentpétervári meghívására, főként balettzenéket írt a cári színházak számára. 1861-től a moszkvai Nagy Színház karmestere volt, majd 1864-től a moszkvai konzervatóriumban a hegedű tanszék professzorának is megválasztották.[1] 1864-ben írta meg első háromfelvonásos balettjét A szerelem lángja avagy a szalamandra címmel, ekkor kezdődött barátsága a mű koreográfusával, Arthur Saint-Léonnal. További két műve, a Némea (1864) és a La Source (1866) Arthur Saint-Léon koreográfiájában jelent meg.

Prokofjev

Prokofjev

Az orosz zeneszerző, zongoraművész és karmester a pétervári konzervatóriumban végezte tanulmányait. Muzsikájában a zene hagyományos elemeit egyesítette a merészebb, XX. századi kifejezési módokkal. egismertebb alkotásai: Rómeo és Júlia - balett; Háború és béke; A három narancs szerelmese - operák; Péter és a farkas - szimfonikus mese; Klasszikus szimfónia.

Stravinsky

Stravinsky

Szentpétervár mellett, Oranienbaumban született. Szülei muzsikusok voltak, akik gazdag zenei hátteret biztosítottak a fiatal zeneszerző számára. Már bölcsőjében hallhatta, amint anyja különböző operaszerepeit gyakorolja, mikor felcseperedett, megengedték, hogy apja gazdag zenei könyvtárában kutasson. Bár Szentpétervárott elvégezte a jogi egyetemet, mégis úgy döntött, hogy életét teljes mértékben a zenének szenteli. Mestere és atyai jó barátja volt Rimszkij-Korszakov, akinek sokat köszönhetett.

Tuti menü