Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Érdekes cikkek, írások képes leírás - Balett.tlap.hu
részletek »

Érdekes cikkek, írások - Balett.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balett.tlap.hu » Érdekes cikkek, írások
Keresés
Találatok száma - 9 db
A tüll szoknya, a tütü fajtái

A tüll szoknya, a tütü fajtái

Megkülönböztetünk klasszikus, romantikus és harang alakú tütüt. Az előadásoknál általában két fő típust használnak: a romantikust és a klasszikust. A Csipkerózsikában, Hattyúk tavában mindenki felismeri a klasszikus fazont, míg a Giselle-ben és a Les Sylphides-ban romantikus szoknyát húznak fel a balerinák.

Balett felnőttként - miért ne? Táncolj velünk!

Balett felnőttként - miért ne? Táncolj velünk!

Mindig van úgy, hogy eljön egy időszak az életünkben, amikor változásra vágyunk, és olyan dolgokat szeretnénk kipróbálni, amiket addig sosem. Ha vágysz egy olyan mozgásra, amiben igazán megélheted a nőiességedet, miközben fejleszted az izmaidat és törekszel az ellazulásra, akkor próbáld ki a balettot. Igen, még felnőttkorban sem késő!

Balettcipő tisztítása

Balettcipő tisztítása

Az intenzív mozgástól gyorsan szennyeződik a balettcipő, ezért rendszeresen ki kell takarítani. Vászon esetében egyszerűen dobd bele a mosógépbe. Használd a finom mosást, és még centrifugázás előtt vedd ki a lábbelit, aztán tedd törülközőre, hogy ott száradjon meg.

Ilyen egy balett-táncos mindennapi élete

Ilyen egy balett-táncos mindennapi élete

A férfi úgy döntött, hogy szenvedélyét, a táncot, és a fényképezést összekapcsolja. Az eredmény sok-sok fantasztikus fotó lett, ami Mickaelt a hétköznapi tevékenységek között mutatja be. A táncos olyan helyzetekben látható (munka közben, edzés közben, kutyasétáltatás közben), amiket egy-egy táncmozdulattal színez meg.

Karcsúság és energia: a balerinák étrendje

Karcsúság és energia: a balerinák étrendje

A táncosoknak vigyázniuk kell arra, hogy ne vigyenek be a szükségesnél több kalóriát, ugyanis nem veszíthetik el karcsúságukat és légiességüket. Viszont a ló túloldalára sem eshetnek át: a balett világa a kívülállók számára szinte egyet jelent a különböző táplálkozási zavarokkal, mint az anorexiával vagy a bulimiával. Ez pedig a táncosnők esetében különösen veszélyes, hiszen az elégtelen tápanyagbevitel miatt izmaik leépülhetnek, csontjaik törékennyé válhatnak.

Nem véletlenül nem szédülnek a balett-táncosok

Nem véletlenül nem szédülnek a balett-táncosok

A balett-táncosok agya alkalmazkodik a hosszú ideig tartó piruettezéshez, ellenállóvá téve őket a szédüléssel szemben - állapították meg brit kutatók, akik tanulmányukat a Cerebral Cortex című folyóiratban tették közzé.

Nyomkövető balettcipő

Nyomkövető balettcipő

Lesia Trubat álmodta meg az elektronikus érzékelőkkel ellátott balettcipőt, ami a Lábán Rudolf valamint a Benesh által kifejlesztett táncjelírás (kinetográfia) bonyolult tudományát egy mozdulattal keresztül húzza - szó szerint.

Top5: Felnőtt balettet kínáló táncstúdiók Budapesten

Top5: Felnőtt balettet kínáló táncstúdiók Budapesten

E heti Top5 rovatunkban éppen ezért olyan táncstúdiókat gyűjtöttünk össze, ahol megvalósíthatjátok régóta dédelgetett álmotokat, és megtapasztalhatjátok, milyen, amikor felnőtt fejjel vágtok bele a balettba.

Úristen, mindenki a fenekemet nézi!

Úristen, mindenki a fenekemet nézi!

A felnőttkori balett a profik kiváltságának tűnik, akik már 7-8 éves koruk óta gyűrik a spicc cipőket. Gyerekkorban senki nem hökken meg azon, hogy a különórák listáján ott a balett, de később ez furának és értelmetlennek tűnhet: egy próbálkozásnak arra, hogy az ember hülyét csináljon magából. Pedig a felnőttkori balett nagyon is legitim mozgásforma. Miskovitz János balettiskolája, ahol az itt részletezett tapasztalatokat gyűjtöttem, például azt ígéri, hogy bár az Operaház színpada valószínűleg már nem fog összejönni, de a kellemes, harmonikus testérzet és lelkiállapot garantált, mint ahogy az is, hogy egyenesebb háttal fogok járni, és jobban tudom majd kontrollálni a testemet. Ez, és a gyerekkori nosztalgia valahogy ellenállhatatlan színben kezdte el feltüntetni a balettet. A profi táncosok ebben a korban talán már visszavonulnak, de ha bennem most kattant be valami, akkor most kell elkezdenem.

Tuti menü