Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balett linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Balett képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: balett.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 114 db
A bajadér

A bajadér

A bajadér Marius Petipa által koreografált első premierje 1877-ben volt, amelyben a XIX. századi India egozikus látványvilága keveredik az orosz balett virtuóz technikai megoldásaival. Minden idők egyik leghíresebb balettrészlete, 'Az árnyak birodalma' is A bajadér történetét színesíti.

A hattyúk tava

A hattyúk tava

A hattyúk tavát öt évig nélkülözte a Magyar Állami Operaház közönsége. A hiányt a 2014-2015-ös évadban egy teljesen új kiállítással pótoljuk! Csajkovszkij első balettje talán a legkedveltebb klasszikus darab a balettirodalomban: a nősülni kénytelen herceg és a hattyúvá varázsolt lány szerelmének viszontagsága az egyik legszebb orosz romantikus mese. A darab az 1877-es ősbemutatón azonban megbukott. A premier koreográfusai egyszerűen nem értek fel Csajkovszkij zsenialitásához. A mű Marius Petipa és Lev Ivanov 1895-ös koreográfiájában vált világhírűvé, és a legtöbb társulat ma is ennek alapján táncolja a darabot. Ezt a klasszikus művet dolgozta át Rudi van Dantzig és Toer van Schayk 1988-ban. Odette-et és Odile-t, a tiszta, ártatlan fehér hattyút és a csábító, manipulatív fekete hattyút ugyanaz a táncosnő alakítja.

A hattyúk tava gyermek előadás

A hattyúk tava gyermek előadás

Odett, a szépséges királylány társaival együtt hattyúnak elvarázsolva él a tónál. Az átkot csak egy igaz szerelem képes feloldani. Addig csupán éjféltől napkeltéig nyerhetik vissza emberi alakjukat. Siegfried, az ifjú herceg egy este társaival az erdőben vadászik. Épp célba venné a kecses hattyút, amikor éjfélt üt az óra, s Odett visszanyeri emberi alakját és felfedi sorsát a herceg előtt. Azonnal egymásba szeretnek. Odilia, a varázsló lánya féltékenyen nézi a kibontakozó szerelmet.

A Magyar Táncművészeti Főiskola

A Magyar Táncművészeti Főiskola

Az iskolarendszerű táncművészképzés Magyarországon alig több mint hatvan évre tekint vissza. Az utóbbi fél évszázad eredményei pedig szinte teljes egészében a Magyar Táncművészeti Főiskolához kapcsolódnak. A balettnövendékek oktatása államilag szervezett módon elsőként a Magyar Királyi Operaházban indult meg 1937-ben. Ezt egészítette ki 1949-ben a Táncművészeti Iskola. A két intézmény egyesítésével jött létre 1950-ben az Állami Balett Intézet, amely 1990 óta viseli mai nevét.

A rosszul őrzött lány

A rosszul őrzött lány

A rosszul őrzött lányt először 1789. július 1-én, a nagy francia forradalom előestéjén mutatta be Bordeaux-ban Jean Dauberval és társulata. Az előadás történetét és koreográfiáját állítólag egy Pierre-Antoine Baudouin által készített festmény inspirálta.

A rúdgyakorlat felépítése és sorrendje

A rúdgyakorlat felépítése és sorrendje

A klasszikus balett-technika elsajátítása és elfogadható szinten történő művelése rendkívül nehéz. Évekig tartó képzést és mindennapos gyakorlást igényel. A képzést és az aktív táncos technikájának szinten tartását és továbbfejlesztését, a kondíció fenntartását a napi 1-2 órás balettgyakorlat biztosítja. Aki ismeri ezt a technikát, tudja, hogy erre szükség is van, mert a klasszikus balett mozgásanyaga annyira szabályozott, ebből adódóan annyira a beidegződésre épít, hogy a kívánt szintet csak rendszeres és megfeszített munkával lehet elérni. Az ideálistól csak minimálisan eltérő mozdulat már lerontja a néző esztétikai élményét.

A szép Cerceruska című mesebalett

A szép Cerceruska című mesebalett

A szép Cerceruska című mesebalett decemberi premierjére is ennek jegyében készült a társulat, ami jó erőpróba volt - mondta a rendező-koreográfus. Benedek Elek meséjének adaptációja nagy közönségsiker volt. A mesebalett mellett még két önálló, táncos produkciót visznek színre a Sopron Balett augusztusi megalakulásáig.

A tüll szoknya, a tütü fajtái

A tüll szoknya, a tütü fajtái

Megkülönböztetünk klasszikus, romantikus és harang alakú tütüt. Az előadásoknál általában két fő típust használnak: a romantikust és a klasszikust. A Csipkerózsikában, Hattyúk tavában mindenki felismeri a klasszikus fazont, míg a Giselle-ben és a Les Sylphides-ban romantikus szoknyát húznak fel a balerinák.

All Round Dance Táncstúdió

All Round Dance Táncstúdió

Nem csak gyermekkorban érdemes elkezdeni ismerkedni a Klasszikus Balett anyaggal! Az a tapasztalatom, hogy nagy örömet jelent a növendékeknek, hogy amiről eddig csak álmodoztak, és már úgy érezték lemaradtak róla, még valóra válhat.

Hirdetés
Angyalföldön balett gyerekeknek

Angyalföldön balett gyerekeknek

Egészséges test és lélek, hasonló szellemiség és érdeklődés. A balett megérint és rajongóvá tesz, egyszer csak balett előadásokra szeretne járni a gyermek, megkedveli a komolyzenét, és az egész balettel kapcsolatos kultúrát. Sokat táncol otthon, balett előadásokba képzeli bele magát. Fejlődik a képzelőtehetsége, és sokkal nyitottabb lesz a művészetekre. Jól megérti magát a hasonló beállítottságú és kultúrájú gyerekekkel, közös balett előadások látogatása és egyéb programok. A balett testmozgás jótékony hatásának segítségével, az óvodai és iskolai tevékenysége is sokkal aktívabb és produktívabb lesz a többiekhez képest. Kutatások bizonyítják, hogy a gyakorlatban jobban értékelik, a mozgás és művészeti képzésben résztvevő gyermekek tevékenységét is a pedagógusok.

Arabesque Balettszínház

Arabesque Balettszínház

Balettszínház gyerekeknek? Igen! Mesebalett előadások. A legkisebbektől, a felnőttekig, mindenkit várunk balett előadásainkon. Célunk, hogy elvarázsoljunk a mesék és a klasszikus balett csodálatos világában.

Artistry Dance

Artistry Dance

Klasszikus balett általános iskolásoknak 7-től 14 éves korig) A klasszikus balett alapjainak elsajátítása mellett karaktertáncokat és történelmi társastáncokat is (pl.: polka, valcer, gavott, mazurka...) tanulhatnak a növendékek. Továbbá célunk a tánc és más társművészetek megismertetése és megszerettetése.

Bach

Bach

ohann Sebastian Bach pályája, jelleme a fegyelem, a tanulás, a munka és a szilárd akarat példáját mutatja. Ezért is tartotta őt a jogtudós, egyben híres orgonaművész, majd érett fejjel az afrikai szegényeket önkéntes orvosként segítő Albert Schweitzer a mesterének. A zeneszerzőről írt könyvében objektív művésznek nevezi, akinek nem tudnánk többet művei keletkezéséről, indíttatásáról akkor sem, ha az összes levele, feljegyzése megmaradt volna, mivel életműve nem személyes, hanem az egyes ember felett álló egyetemes forrásból táplálkozó, az emberi lelkeket megtermékenyítő patak. (Bach' nevének jelentése patak'.)

Bajári Levente

Bajári Levente

A Magyar Táncművészeti Főiskolán tanult, 1996-ban végzett. Mestere volt Menyhárt Jacqueline és Sárközi Gyula. 1994-ben az Operaház ösztöndíjasa lett, 1996-ban a színház szerződtette, 2002-ben kinevezték magántáncosnak. A szentpétervári Kirov Balett vendégeként 1998-ban tanulmányúton vett részt.

Balett felnőttként - miért ne? Táncolj velünk!

Balett felnőttként - miért ne? Táncolj velünk!

Mindig van úgy, hogy eljön egy időszak az életünkben, amikor változásra vágyunk, és olyan dolgokat szeretnénk kipróbálni, amiket addig sosem. Ha vágysz egy olyan mozgásra, amiben igazán megélheted a nőiességedet, miközben fejleszted az izmaidat és törekszel az ellazulásra, akkor próbáld ki a balettot. Igen, még felnőttkorban sem késő!

Balett háziasszonyoknak

Balett háziasszonyoknak

Szeretnél elégedetten és boldogan mosolyogni a tükörképedre? Örülnél, ha minden pasi vagy csak a párod elismerő pillantásokat vetne Rád? Szívesen megszabadulnál néhány kilótól, ugyanakkor erősebbé és ruganyosabbá válnál? Akár néhány hónap alatt olyan kecses lehetsz, mint egy balerina, magabiztos, önmagával békében és harmóniában élő Nő, édesanya lehetsz. A klasszikus balettal , a jazz-balettel, speciálisan kialakított zsírégető torna a táncos aerobik, a pilates gyakorlatainak ötvözésével leszel könnyebbé és könnyedebbé napról napra. A különleges testedzésnek nemcsak zsírégető, hanem egészségmegőrző hatása is van, hiszen csökkenti az ízületi és gerincfájdalmakat, javítja az állóképességet, gyorsítja az anyagcserét, erősebbé és rugalmasabbá tesz. Az órán fantasztikus hangulatban tanulhatsz olyan dolgokat, amelyekről lehet, hogy kislány korodban már álmodoztál.

Balett oktatás 10-18 éveseknek

Balett oktatás 10-18 éveseknek

Aki eddig kihagyta a Gimi Balettet ( a 10-18 éves korosztályt felölelő klasszikus balett oktatást), annak itt a ragyogó alkalom, hogy bepótolja! Akár a kimaradt lehetőséget, akár a kimaradt éveket. Ha gyönyörű tartást, szebb mozgást szeretnél, vagy folytatnád, amit kicsi gyerekként elkezdtél, akkor bátran iratkozz fel a Gimi Balettre. Klasszikus zene, tánc és fantasztikus közösség - mi lehet fontosabb ebben a korban?

Tuti menü