Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Külföldi balett művészek képes leírás - Balett.tlap.hu
részletek »

Külföldi balett művészek - Balett.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balett.tlap.hu » Külföldi balett művészek
Keresés
Találatok száma - 4 db
Maja Pliszeckaja

Maja Pliszeckaja

Pliszeckaja a hattyú halálát utánozhatatlanul táncolta. Sokan nem tudják, hogy az állatkerti hattyúkat figyelve leste el a mozdulatokat. Az Egyesült Államokban élő Mihail Barisnyikov orosz-amerikai balettművész is a balerinának ezt a szerepét emelte ki, amelyet Pliszeckaja még 61 éves korábban is eltáncolt. Barisnyikov korunk egyik legkiemelkedőbb balett-táncosának tartotta Pliszeckaját.

Mikhail Barisnyikov

Mikhail Barisnyikov

A lettországi Rigában született a világhírű művész, akinek nem volt egyszerű gyerekkora. Apjával, egy szovjet ezredessel, nem ápolt különösebben jó viszonyt. Ennek ellenére később bőven merített inspirációt apja modoros, katonai természetéből.

Rudolf Nurejev

Rudolf Nurejev

Nurejev szovjet vonaton született 1938-ban. Táncolni későn, tizennégy éves korában kezdett csak. Tizenhat éves korában Ufából egyedül utazott Leningrádba, és ott jelentkezett a Kirov-balettiskolába. Felvették, holott pontosan kétszer olyan idős volt, mint az általános felvételi kor, a nyolc év. Három évvel később levizsgázott, és mindjárt a Kirov egyik sztárja lett. Négy év múlva vendégszereplésre Párizsba utazott a Kirov Balettel. Közben a titkosrendőrség tudomására jutott, hogy a balett vezetését és a szovjet rendszert élesen bírálta. Ezért visszarendelték Moszkvába, azzal a hazugsággal, hogy a Kremlben várják táncra.

Vaganova

Vaganova

1879. július 6-án született Agrippina Yakovlevna Vaganova, a szentpétervári Mariinszkij Színház egyik jegyszedőjének lányaként már korán kapcsolatba került a balettel. 1888-ban felvételt nyert a Marinszkij Színház Imperial Ballet iskolájába, ahol többek közt Ivanov, Vazem, Gerdt és Nikolaj Legat irányítása alatt végezte tanulmányait.

Tuti menü